måndag 13 januari 2014

Idrott ÄR politik

Oavsett om du gillar min rubrik så kommer du inte undan det faktum att internationell idrott är ett forum för politik, opinion och debatter. Låt mig ge några exempel på detta:
  • 1916 ställdes spelen i Berlin in på grund av första världskriget
  • Sommar- och vinterspelen ställdes in 1940 och 1944 som en följd av andra världskriget. 
  • Nazisterna använde framgångsrikt sommarspelen i Berlin och vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen 1936 som en arena för sin propaganda för att förbättra Tysklands anseende i utlandet och vissa upp ett land med goda avsikter och viljan till fred. Nazisterna ville också demonstrera den "ariska rasens" överlägsenhet vilket misslyckades genom Jesse Owens framgångar under spelen woohoo
  • Sovjetunionen deltog inte i OS förrän 1952. Istället valde man från 1928 att arrangera Spartakiader. Under samma period ägde flera gånger så kallade arbetarolympiader rum som alternativ till de olympiska spelen som sågs som kapitalistiska och aristokratiska
  • Vid spelen i Mexico City 1968 protesterade de amerikanska friidrottarna Tommie Smith och John Carlos under segerceremonin genom att visa sitt stöd för Black Power-rörelsen. Näven i luften ni vet. IOK valde då att ställa ultimatumet till USA:s olympiska kommitté USOC att antingen skicka hem de två eller att hela friidrottslaget blev hemskickat. USOC valde att skicka hem Smith och Carlos.
  • Under sommarspelen i München 1972 tog den palestinska organisationen Svarta september elva medlemmar ur det israeliska laget som gisslan. Vid en misslyckad fritagning på flygplatsen Fürstenfeldbruck dödades samtliga i gisslan och de fem terroristerna samt en tysk polis. IOK-presidenten Brundage drev linjen att spelen skulle återupptas, "The games must go on", vilket de också gjorde.

  • I Centennial Olympic Park i Atlanta 1996 sprängdes en bomb och två människor dödades och 111 skadades. Bomben hade placerats av Eric Rudolph ur den rasistiska Christian-Identity-rörelsen.
Hur är det med Bojkotter då?
  • De olympiska spelen har bojkottats ett flertal gånger. Första gången en bojkott förordades var vid de första spelen 1896 då tyska nationella ansåg det vara landsförräderi att delta. 1956 bojkottade Nederländerna, Spanien och Schweiz spelen i Melbourne i protest mot Sovjetunionens invasion i Ungern samma år. Vid samma OS deltog inte heller Egypten, Irak, Kambodja och Libanon som en följd av Suezkrisen.
  • 1972 och 1976 hotade flera afrikanska länder med bojkott om IOK inte stängde av Sydafrika och Rhodesia vilket IOK också gjorde. Vid spelen 1976 bojkottade 28 afrikanska länder samt Irak och Guyana spelen sedan IOK inte stängt av Nya Zeeland. Nya Zeeland hade då brutit idrottsembargot mot Sydafrika genom att spela en rugbylandskamp. IOK ansåg inte att man skulle agera då rugby inte var en olympisk sport. 1976 meddelade även Kanadas regering efter press från Folkrepubliken Kina att Taiwan inte skulle få delta under namnet Republiken Kina. Detta gjorde att Taiwan valde att inte delta och först 1984 återkom och sedan dess deltar som Kinesiska Taipei med en speciellt av IOK framtagen flagga.
  • OS i Moskva 1980 blev bojkottat av många västländer, på grund av Sovjetunionens invasion av Afghanistan. USA:s upprop till bojkott följdes av Nato-länderna Västtyskland, Kanada, Norge, Turkiet samt ytterligare 37 länder. Storbritannien, Italien, Frankrike, Spanien och Österrike valde att delta men deltog inte i ceremonierna alternativt använde inte sin nationsflagga vid invigningen.
  • Bojkotten 1980 ledde till att många östländer i sin tur bojkottade OS i Los Angeles 1984. Undantaget utgjorde Rumänien. Sovjetunionen ansåg att det rådde starka anti-sovjetiska stämningar i USA. Bland annat fanns röster i USA för att utesluta Sovjetunionen från de olympiska spelen. Anti-sovjetiska åsikter hade också blivit starkare efter att Sovjet skjutit ner en sydkoreansk jumbojet 1983. Bojkotterna 1980 och 1984 ledde till ett IOK-beslut som förordade de nationella kommittéernas plikt att säkra sina idrottares deltagare. Trots detta kunde man inte förhindra att Nordkorea bojkottade spelen i Söul 1988 vilket i solidaritet med Nordkorea även Kuba, Nicaragua och Etiopien gjorde. Nordkorea var missnöjt med att man inte fick dela värdskapet med Sydkorea.
  • Även inför OS i Peking 2008 förekom livliga diskussioner, men mindre om bojkott än om lämpligheten av politiska ledares närvaro vid invigningen.


Kanske dags för en debatt kring frågan om var Sveriges olympiska kommitté står och vad som krävs av dig som svensk representant. Representerar du mig och mitt Sverige bör du se till att stå för alla människors lika värde och försvara de mänskliga rättigheter. Där ingår bl a sexuell läggning, kön och religionsutövning.

Hur många HBTQ personer finns i våra idrottsföreningar? Vad sänder Sverige för signal när de sänder deltagare till Sotij 2014. Det ligger i SOK:s ansvar och intresse att visa på vad Sverige tycker och kanske till och med exportera den svenska idrottsrörelsen som modell ut i världen? Vi exporterar så mycket annat. Ikea, sexköpslagen, jämställdhetsperspektivet men när det kommer till idrott blir vi plötsligt tysta och istället gör vi en politisk fars av det hela när idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth berättar för Agenda att hon avstår OS-invigningen i ren protest.
Jaha! Så viktigt tror hon att hon är att Putin & Co kommer att börja fundera på sina värderingar. Jag ser det framför mig när Putin inser att Lena Adelsohn Liljeroth inte är med på invigningen och sedan uteblir hon från avslutningen! Då jävlar bör vi göra om våra lagar tänker Putin.

Jag tycker att det är dags att kalla saker för sitt rätta namn och sluta fega Sverige. Ta ställning, det är inte svårt. Ryssland behöver inte tycka om oss och tro mig. Ryssland kommer inte att starta ett krig med oss för att vi bojkottar OS. Däremot sänder vi en signal inåt landet om vad Sverige står för!

Till alla gymägare, idrottsföreningar och träningsklubbar runtom i landet säger jag också samma sak. Ta ställning! Det är inte svårt. Ni kan börja med att hänga upp en regnbågsflagga i era lokaler och utbilda era funktionärer, instruktörer och medlemmar i grundläggande mänskliga rättigheter, jämställdhets- och HBTQ-frågor!

Vågar ni göra en skillnad?


Inga kommentarer: