fredag 24 juni 2011

KONSTEN ATT ANDAS

Det är livsnödvändigt och vi tar det för givet. Det finns en anledning till att vi inte tänker på andningen om dagarna. Andningen ingår i det autonoma nervsystemet. Det som styrs av icke viljestyrda processer, precis som matsmältningen eller sömn. Den delen av nervsystemet är i sin tur uppdelad i den parasympatiska och den sympatiska delen. Den parasympatiska sköter nedvarvning och lugn medan den andra sköter upphetsning och stressreaktioner. Om man hoppar över alla fancy ord så innebär det att det är något vi gör utan att behöva medvetandegöra det. Lite som matsmältningen eller immunförsvaret när en infektion angriper kroppen.

Andningen är lite speciell. Den kan vara viljestyrd. Vi kan hålla andan och vi kan hyperventilera och när vi plötsligt inte längre andas, då märker vi det på studs och börjar medvetandegöra andningen. Det har säkert alla erfarit någon gång när man har varit i vattnet, fått nåt i halsen eller för er snarkare där ute. Så vi har lite att säga till om när det kommer till andning. Vi kan styra den till en viss del, ha det i åtanke nästa gång du är avslappnad. Försök stressa upp kroppen med hjälp av andningen och tvärtom. Nästa gång du är stressad, försök att med hjälp av andningen sänka kroppens intensitet.

För er som är intresserade av Kettlebellsträning kommer här lite andningstips av Steve Cotter när man jobbar med snatchen. Förstår man grunden i andningen så kan teknikerna appliceras på de flesta övningar. Det finns egentligen inga rätt eller fel. Det finns olika sätt. Det gäller att hitta det sätt som fungerar bäst för dig beroende på vad du är ute efter.

Så ut och andas med dig och lek lite med luften som ständigt kommer in och lämnar din kropp vare sig du märker det eller inte.

Inga kommentarer: