tisdag 12 juli 2011

PERIODISERING MED KETTLEBELLS

Igår gav jag mig på ett periodiseringspass. Tillsammans med "the mean marlin" körde vi en 1-arms LC (long cycles). Alltså en clean och en jerk. Vi arbetade mest med tekniken och andningen. Fröken mean körde med tolvan och jag prövade lyckan med tjugofyran.
Vi vilade 1 minut mellan varje set. Lika många repetitionerna med varje arm:
3
6
15
9
9
9
6
3

Totalt: 120 repetitioner

Efter vårt pass var det dags att köra tisdagens kettlebellspass. Fröken mean var redan fit for lift efter periodiseringsövningen och körde detta pass fullt ut. Jag gick tillbaka till grunderna och körde enbart swings. Vi gick igenom grunderna och skillnaderna mellan hard-style swings och fluid swings. Skillnaden är att hard style swings (den med benböjningen) kräver mer kraft, använder sig av mer energi och producerar mer energi. Detta spelar ingen som helst roll om du gillar att träna och bli svettig. Är du däremot efter specifika mål, såsom att arbeta så energieffektivt som möjligt eller att använda dig av så mycket kraft som möjligt vid varje rörelse så kan dessa resultat vara intressanta. Se videon nedan.


En ganska ny amerikansk studie visar att kettlebells förbränner mer än vad man tidigare trott. Pga intensiteten, belastningen och kulans rörelse ökar förbränningen mer än vid aerobics eller styrketräning.
En svensk nyhet om detta finns här
En amerikansk artikel om studien hittar du här

4 kommentarer:

Dunceor sa...

Det är intressant att ni kör så hög-volym Kettlebells.
Är det för att förbränna energi eller är det för att bygga?

Marco Vega sa...

Hej Dunceor!
Vi försöker kombinera förbränningen, byggandet av muskler och uthålligheten. Byggandet av muskler är det som ligger lägst på priolistan just nu. Vi satsar på förbränningen och uthålligheten. För nybörjarna är det dock viktigt att bygga grundstyrkan i bål och göra lederna mer slitstarka.

Jonas sa...

Jag körde periodiseringen idag. Kicked my ass..

Marco Vega sa...

Visst är de passen underbara!
Periodisering är lika härligt som att köra viktpyramid uppåt i vikterna och sedan vända och köra samma väg nedåt.