lördag 13 oktober 2012

Explosivitet - Vad är det egentligen?

Vad menar man med explosivitet?

Vad explosiv träning handlar om är att producera så stor kraft som möjligt på så kort tid som möjligt. Till skillnad från styrka som inte involvera tidsaspekten. Tänk dig Usain Bolt. Föreställ er att du är honom när du väntar vid startblocken. Tystnaden infinner sig och det enda du hör är ditt hjärta som bultar. Du väntar på signalen. BANG. Just där måste din kropp producera kraft för att skjuta iväg din kropp och få upp farten så snabbt som möjligt. Detta sker genom att musklerna töjs och spänns vid rätt tillfälle för att producera kraft nog att förflytta din kropp från punkt A till punkt B.

När började explosivitetsträningen?

Explosiv träning som metod användes effektivt av länder i Östeuropa. Redan på 20-talet introducerades den här typen av träning inom friidrotten. På engelska används begreppet Plyometric training. Ordet Plyometri kommer från grekiskans "pleythyein" som betyder: att öka. Ordet Plyometric myntades dock av den amerikanska friidrottscoachen Fred Wilt som satte ihop de latinska orden "plio" som betyder "mer" och "metric" som betyder "att mäta". Plyometrisk träning utnyttjar sammandragningscykeln hos muskeln för att förbättra utsträckningsförmågan.  Det handlar om att snabbt spänna och sträcka musklerna. Därav liknelsen med Usain Bolt i början. Självklart pågår inte detta arbetet endast av de muskler involverade utan nervsystemet är kanske den allra viktigaste beståndsdelen i denna typ av träning. 

Vad är då ett nervsystemet?

Nervsystemet är ett biologiskt signalsystem som koordinerar funktionerna i en djurkropp med hjälp av elektrokemiska impulser. Filmen Terminator var inte så far out. Vi är som små robotar skapta med biologiska ämnen. Coolt huh! Man skiljer på perifera nervsystemet (PNS) och centrala nervsystemet (CNS). Till CNS hör storhjärnan, lillhjärnan och ryggmärgen med förlängda märgen, samt näthinnan. Övriga delar av nervsystemet utgör PNS. Man kan förenkla det genom att säga att PNS är alla nerver som leder in och ut från CNS. CNS är stadkärnan och sambandscentralen medan PNS är gator och vägar till olika delar av staden.
En annan vanlig indelning är viljestyrda respektive icke viljestyrda nervfunktioner, eller det somatiska och det autonoma nervsystemet.
Det somatiska nervsystemet består dels av nerver som styr kroppens viljestyrda muskler, till exempel när du lyfter armar och ben, och nerver som förmedlar känselimpulser från huden och musklernas känselkroppar till CNS.

Det autonoma nervsystemet består av nerver som styr funktioner i kroppens olika organ som inte är direkt viljestyrda, till exempel hjärta och mage m.m.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad ska jag med denna träning till?

Hur hänger allt detta ihop med plyometrisk träning då? Jo, tänk att du kör höga knän. För att göra de snabbare krävs det impulser som sänder signaler till dina fötter att så fort de rör vid underlaget ska vad-, höft och lårmuskler spännas eller sträckas ut för att göra rörelsen snabbt. Tänk att du nu vill lyfta dina knän högre men behålla hastigheten. Då krävs det en större rörelse och mer energi till dina ben för att öka sträckan som dessa ska färdas. Det är just denna koppling som plyometrisk träning syftar att förbättra. Snabbhet och mycket kraft ger explosivitet. När ska du ägna dig åt plyometriska övningar då? Du kan använda denna träning för att göra ett boxningsslag mer effektivt eller göra dina längdhopp längre eller öka höjden på hoppen när du kastar basketbollen mot korgen. I vardagslivet är det bra att ha när du ska hoppa över en staket, spela brännboll till sommaren eller hoppa över vattenpölar.

Innan du ger dig på plyometrisk träning rekommenderar jag dig att du tränar din styrka, din rörlighet samt ditt balanssinne. Detta för att undvika skador som kan uppkomma i samband med plyometrisk träning utan en bra fysisk grund.


Exempel på övningar

Jag har plockat ut olika övningar för olika kroppsdelar.

Inga kommentarer: