fredag 18 januari 2013

Att vara utanför sin bekvämlighetszon

Titt som tätt hamnar jag i min bekvämlighetszon eller trygghetszon. Sökandet efter den zonen finns präglat i mig, att hitta det bekväma. Bekvämlighetszonen eller trygghetszonen är platsen där vi kan prestera med liten ansträngning och små medel. En plats där vi inte känner rädsla eller oro och utan att ha risk som en faktor i ekvationen. Vilket låter underbart i mångas öron. En trygghetszon bör ju alla ha, det är ofta där vi kan njuta av saker och vara nöjda över det vi åstadkommer. Det är inte zonen i sig som kan bli ett problem, det är när vi alltid söker oss till zonen som det kan bli påfrestande, speciellt när vi är ute efter förändringar och resultaten uteblir.

Ta träningen som exempel, all träning är nytt för kropp och hjärna i början. Det kräver fysisk ansträngning. Det kräver en ordentlig hjärnaktivitet för att få alla muskler som ska samarbeta att fungera ihop. Ovanpå detta har vi reglerna kring träningsformen vi ska förstå och människorna omkring som utövar sporten eller aktiviteten. Det är rätt många saker att få ordning på. Det är ofta därför vi är så trötta när vi har testa en ny aktivitet, inte bara fysiskt utan även mentalt.
Så småningom når vi platsen där vi bemästrar reglerna, kroppen har lärt sig rörelserna och musklerna har blivit starkare. Då närmar vi oss trygghetszonen, eller underhållszonen. En plats som vi använder för att bibehålla det vi har skapat och byggt. Det finns inte mycket förnyelse eller utveckling. När vi däremot är ute efter förändringar måste vi våga ta steget utanför trygghetszonen. Träningsmässigt handlar det om att göra det du inte gör just nu. Vad är det rätta att göra då? Den frågan startar resan. Ta reda på vad din kropp reagerar på. Är löpning ett sätt för dig att förbättra syreupptagningsförmågan och tycker att det är kul? Då ska du göra det. Föredrar du istället att vara ute på din cykel och trampa mil efter mil och tycker att det är roligt, då är den träningsformen perfekt för att öka konditionen osv. Ni börjar förstå poängen va? Hitta det du tycker är roligt först. När du väl hittat det är det dags att börja ta steg utanför bekvämlighetszonen.

Så nästa gång du gör som du brukar göra och som du alltid har gjort, stanna upp och ställ dig frågan. Vill jag jobba på att utvecklas eller vill jag förvalta? Svaret är ledtråden om du ska ta steget utanför bekvämlighetszonen eller stanna i den ett tag till.

Lycka till!

Inga kommentarer: