måndag 21 januari 2013

Friskvårdstimmen

Jag kan inte låta bli att påpeka det irrationella i den moderna människans natur. För några år sedan blossade debatten kring gympan i skolan. Många elever hade för lite gympa, alldeles för lite fysisk aktivitet under skoltid. Detta var ett hot mot deras hälsa. Kika på bara denna debattartikel på DN från 2007. Några utdrag från debattartikeln som jag tycker sätter fingret på flera saker:
"Antalet idrottstimmar i skolan har stadigt minskat. Samtidigt blir allt fler barn feta och löper större hälsorisker. Och det är de socialt mindre gynnade barnen som drabbas mest. Tevetittande, tevespelande och lek med datorer är så utbrett att idrott som spontan lek närmast upphört. Den organiserade idrotten når inte alla och de som inte rör sig alls blir bara fler. Skolan är den enda instans som når alla barn men Sverige tillhör bottenligan i Europa när det gäller antalet idrottstimmar. Vi, liksom flertalet svenskar, kräver en timme om dagen för våra skolbarn, skriver 19 idrottsstjärnor, idrottsaktiva, forskare, läkare och lärare."
"Sverige tillhör bottenligan i Europa när det gäller antalet idrottstimmar, fyra från slutet. Samtidigt rusar kostnaden för sjukvård och produktionsbortfall på grund av sjukskrivningar. Sjukskrivningar som kommer till följd av att vi är för svaga, för stressade, för dåligt tränade. Beräkningar visar att bristen på motion kostar samhället miljardbelopp årligen. Vissa beräkningar säger så mycket som sju miljarder kronor. Dessa pengar borde rimligtvis kunna användas bättre. Till exempel genom att införa mer idrott och hälsa i skolan."
Underbart tycker jag. Härligt att idrottsstjärnor, forskare, läkare, pedagoger och idrottsaktiva lyfter barnens behov men har ni hört uttrycket, barnen gör som vuxna gör inte som vuxna säger?  Så varför skulle barn börja röra på sig om inte vi vuxna föregår med gott exempel. Varför skulle barn gå med på idén att ha fler idrottstimmar i veckan under skoltid när inte vuxna inte ställer krav på vår friskvårdstimme i arbetslivet? Vad är friskvårdstimmen undrar du kanske? Gotlands kommun har en bra förklaring på hur deras friskvårdstimme fungerar.

Forskningen kring fysisk aktivitet visar på hur bra det är för individen och för organisationen som individen arbetar på. Det ökar produktiviteten och minskar sjukfrånvaron. Här kan du läsa en rapporten från en svensk studie från 2011.
Även Världshälsoorganisationen vågar lyfta frågan om hälsa och behovet av att ta fram strategier för att öka de anställdes hälsa. Här kan du läsa om vad WHO säger om det hela.

Många företag i Sverige har anammat dessa tankar och erbjuder olika löneförmåner för att få sina anställda att börja aktivera sig eller delta i aktiviteter som främjar deras hälsa. Friskvårdsbidraget är kanske det allra vanligaste. Du köper ett träningskort eller betalar en träningsavgift. Du lämnar kvittot till personalavdelningen och sedan får du hela summan eller en del av summan utbetald med din lön. Det intressanta är att än idag så används inte friskvårdstimmen av arbetsgivare. Senast i tisdags skrev tidningen Metro om det. Jag citerar:
"– Framför allt friskvårdstimmen är jätteviktig, att man kan gå iväg och träna under jobbet, säger Ludwig Bergehall under en paus i sitt styrketräningspass.
Han menar att han gör ett bättre jobb när han får möjlighet att gå ifrån en timme mitt på dagen för att träna.
– Det är jag övertygad om. Att komma ut, få lite luft och röra på sig är jätteskönt, säger han.
Även Peter Wigert, generalsekreterare Friskis & Svettis, menar att tid är en viktigare signal än pengar för en arbetsgivare. 
– I en undersökning för några år sedan hade vi 15 faktorer som folk fick rangordna enligt vad som motiverar dem, då hamnar friskvårdsbidraget på plats nummer 10. Att träna på arbetstid kom på nummer sju, säger han."
Vänta nu, att träna på arbetstid prioriteras högre än friskvårdsbidraget. Så vad händer mina vänner? Hur har vi moral att nicka instämmande när idrottsstjärnor, läkare, pedagoger, forskare och idrottsaktiva kräver mer idrott för våra barn men vi ställer inte samma krav för oss själva. vad sänder det för signal.

Utmaning

Jag utmanar dig som är anställd. Våga fråga efter friskvårdstimmen. Lyft det till ledningen, peka på forskningen och kom med en färdig idé på hur ni skulle kunna göra.

Jag utmanar dig som är arbetsgivare. Våga testa friskvårdstimmen. Gör det organiserat och mät! Mät hur dina medarbetare mår innan och hur de mår efter att de börjat träna på arbetstid. Våga lita på forskningen. Eller kanske som chef ska du börja nyttja det hela själv?

Är du arbetsgivare kan du alltid höra av dig till Viljan om du vill testa att pröva om forskningen har rätt eller fel!

Inga kommentarer: