söndag 12 augusti 2012

Bornholm, en ö där solen alltid skiner

Fastän det är en dansk ö och det faktum att svenska medborgare inte får köpa sommarhus på ön så har ön en massa gott att erbjuda. Fenomenala hamnorter och byar med rökerier, caféer, glassbarer och otroligt trevliga och serviceminded bornholmare. Gamla ruiner, vattenfall, stränder med stora vågor, grottor, stora klippor och en egen glad välkomstsång. Det blev en oanad äventyrlig helg med mycket cykling och spännande strapatser.

På lördagen lyckades vi cykla 31 km! Imponerande att vår enda 10 åring i sällskapet orkade och höll modet uppe hela vägen. Vi startade i Hasle runt lunch. Många skogsvägar och branta uppförsbackar senare kom vi svettiga och glada fram till Jons kapell för en efterlängtad glass. Resan fortsatte mot Vagn och vidare till vågorna på stranden i Sandvig. Några vågade sig ut i vågorna medan jag slappade i solen. Efter en sådan lång cykling förtjänade vi fiskbuffén som bjöds på Allinge rökeri. Fantastisk lunchbuffé med rökt lax, räkor, stekt spätta med remoulade, potatissallad, inlagd sill, stekt sill, fiskfrikadeller, rökt makril. Ni förstår, jag var i en goms himmelrike. Vi satte oss på uteserveringen, kikade in vågorna och åt mer än vi egentligen kunde ta in. Mätta och väldigt belåtna lämnade vi Allinge och cyklade söderut. Sista cyklingen för dagen. Vi lyckades ta oss hela vägen till Gudhejm och hann att trycka in ett litet besök på Danmarks största vattenfall. Det är lite som att säga Skånes högsta kulle. Ingen wowkänsla denna gång.
I Guldhejm hamnade vi på en glassbar som hade alldeles för många glassmaker för hjärnans bästa. Där bestämde vi oss för att lämna cyklarna och ta oss via buss till Neksø. En stor ort på öns sydöstra kust. Efter lite springande i backar och miss av buss så var vi på väg. Vi läste i turistbroschyrer om Balkes pulserande nattliv. DÄR, tänkte vi, där måste det finnas god mat och härlig atmosfär. Bussen lämnade oss vi stranden bredvid café weekend. Klockan var 21 och det började bli mörkt. Vad göra när hjärtat stannat på denna ort? Vi tar oss till Neksø! En av oss cyklade, eftersom vi hade en cykel med oss, medan de andra tog en taxi. Väl i Nexsø upptäckte vi att de enda öppna ställen var stans vå pubar. De serverade ingen mat. Hur gör man när hungern står på, vi är fyra personer med en cykel och bussresan hem är om 50 minuter? Jo, vi handlar på netto och ringer en taxi som tar oss med MED cykel. Vad lärde vi oss av detta? Stick to the plan! och när det inte funkar, gör en ny plan and stick to the plan! Efter en sådan dag kunde vi inte göra annat än att sova riktigt riktigt tungt.

Söndagen inledes med att en av medresenärerna åkte hem. Vi tre kvarvarande hade en plan och tre cyklar att hämta på andra sidan ön! Efter lite bussåkande, tömning av semesterkonton och en påse med provianter hann vi se Hammerhus, en imponerande ruin på öns nordvästra del. Bussen tog oss vidare till våra stålhästar med 7 växlar som vi hade hyrt en halvdag extra. Vi cyklade 7 km för att se Helligdomsklipperne. Imponerande klippor med tillhörande grottor. Apan i mig var i sitt rätta element. Perfekta klippor att klättra i! Därefter återstod en liten bit till med buss och sedan de sista 7 km kvar av cykling innan vi lämnade in de hyrda cyklarna. Lite käk och en sista bussresa till Rønne hamn för att komma med 18.30 båten till Ystad.

Nedan kan ni se lite av bilder från resan.








2 kommentarer:

VisitDenmark sa...

Hej!

Vilken äventyrlig resa på Bornholm! Ni hann med och fick uppleva en hel del, som det verkar:)

Har du några handfasta tips till andra som vill se Bornholm från cykelsadeln?

Mvh Fredrik, VisitDenmark

Marco Vega sa...

Hej Fredrik
Det mest handfast tips jag kan ge är att köpa dagskort på bussarna så att om man får punktering eller om mjölksrya uppstår så går det lätt att transportera sig via buss.

En annan är att ha rätt packning med sig, regnkläder, extra tröjor, cykelbelysning och en bra karta!